Nie jesteś zalogowany na forum.
UWAGA, NABÓR DO KADRY ADMINISTRACYJNEJ - KLIKNIJ TUTAJ |
Administratorzy: | Moderatorzy: | Pomocnicy: | Prawdziwi inicjatorzy: | Czarni Alarmowcy: | Przyjaciele forum: |
admin | Madziar | rise | ... | Mirrano | poziomka |
.... | .... | ... | ... | ... | Sadzonek |
.... | .... | ... | ... | ... | trzydwatrzysta |
OGŁOSZENIE |
Forum jest dopracowywane, wciąż testujemy co raz nowsze pomysły. Chcesz pomóc? Udaj się do odpowiedniego działu i dodaj posta ;) |
Strony: 1
Składniki na ok. 3 porcje:
200 g makaronu spaghetti
100 g boczku
2 jajka
100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na niskiej mocy palnika, aż się lekko zarumieni. (Jeśli boczek jest bardzo chudy, dodać łyżkę oleju).
Śmietankę, jajka, ser, szczyptę soli i dość dużą ilość pieprzu przełożyć do miski (najlepiej wysokiej i wąskiej) i zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku. Przesmażyć, mieszając przez ok. 1 minutę. Patelnię ściągnąć z palnika, dodać masę jajeczną i wymieszać. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Lepiej nie mieszać na palniku, żeby nie zrobiła się jajecznica!).
Wyłożyć na talerze i posypać resztą startego sera.
Offline
Strony: 1