Nie jesteś zalogowany na forum.
UWAGA, NABÓR DO KADRY ADMINISTRACYJNEJ - KLIKNIJ TUTAJ |
Administratorzy: | Moderatorzy: | Pomocnicy: | Prawdziwi inicjatorzy: | Czarni Alarmowcy: | Przyjaciele forum: |
admin | Madziar | rise | ... | Mirrano | poziomka |
.... | .... | ... | ... | ... | Sadzonek |
.... | .... | ... | ... | ... | trzydwatrzysta |
OGŁOSZENIE |
Forum jest dopracowywane, wciąż testujemy co raz nowsze pomysły. Chcesz pomóc? Udaj się do odpowiedniego działu i dodaj posta ;) |
Strony: 1
Składniki na ok. 3 porcje:
250g makaronu rigatoni
400g pomidorów krojonych z puszki
250g pieczarek
100g szynki gotowanej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
200g słodkiej, płynnej śmietany
ok. 200g startego sera żółtego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rigatoni ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować. Cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Pieczarki oczyścić i pokroić, w zależności od wielkości, na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Dużą ilość listków bazylii umyć i osuszyć. Poszatkować drobno.
Szynkę pokroić w małą kostkę.
Pieczarki połączyć z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory z puszki (całość puszki, razem z sosem), bazylię, szynkę i śmietanę. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron i wymieszać.
Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego (jednego lub 3 mniejszych), posypać z góry startym serem. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 5min. w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 704.04 kB (Maksimum: 863.64 kB) ]